Катарина Богдановић – пут авангардне интелектуалке (други део)

Аутори

  • Лела Вујошевић Универзитет у Крагујевцу

DOI:

https://doi.org/10.18485/knjiz.2019.9.9.1

Кључне речи:

слободарско образовање, анархизам, феминизам, политика, атеизам

Сажетак

У другом делу текста о Катарини Богдановић (1885–1969) анализирају се њена дневничка сведочанства и друга архивска грађа. На основу тих извора може се закључити да је стално пропитивала постојеће друштвено стање и друштвене односе, залажући се против хијерархијског и по инерцији проглашеног ауторитета: патријархата, образовних институција, политичких институција, институције цркве и брака. Критички промишљајући свет око себе и своју улогу у њему, Катарина Богдановић била је активна учесница културног и друштвеног живота. Уједно је креирала паралелни свет и тако искористила мисију и привилегију филозофа/киња и књижевника/ца да својим делом антиципирају или наговесте неке друштвене појаве и да утичу на образовање младих и обликовање њиховог погледа на свет, као и на развој политичке културе у својој средини.

Author Biography

Лела Вујошевић, Универзитет у Крагујевцу

Лела Вујошевић (Београд, 1966), социолошкиња. Учестовала је у бројним истраживачким пројектима и научним скуповима у земљи и иностранству. Објавила је две монографије и више текстова у научним и стручним часописима из области социологије, феминизма, историографије, универзитетске проблематике и културологије. Одабрани радови су на линку: https://independent.academia.edu/LelaVujosevic. Живи у Крагујевцу и ради на Универзитету у Крагујевцу. Бави се хуманитарним радом. Активна је у културном и јавном животу града и објављује прилоге, ставове и коментаре у разним штампаним и електронским медијима.

Downloads

Објављено

2023-12-30

Како цитирати

Вујошевић, Л. (2023). Катарина Богдановић – пут авангардне интелектуалке (други део). Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 9(9). https://doi.org/10.18485/knjiz.2019.9.9.1

Bрој часописа

Секција

Женска књижевност и култура