Пут поетског сазнања Марије Самбрано

Аутори

  • Тамара Ђермановић Универзитет Помпеу Фабра, Факултет хуманистичких наука, Барселона, Шпанија

DOI:

https://doi.org/10.18485/knjiz.2020.10.10.8

Кључне речи:

Марија Самбрано, шпанска филозофија, жене филозофи, Републиканска Шпанија, поетски разум

Сажетак

Овај чланак има за циљ да представи дело и лик шпанске филозофкиње Марије Самбрано (1904–1991) у Србији и на српском језику. Њено име и делo били су окружени тишином и у самој Шпанији све до последњих деценија двадесетог века. Велики део своје интелектуалне делатности развила је у егзилу, у који је кренула за време Шпанског грађанског рата. Након што се након готово пола века вратила у Шпанију, 1988. године, дочекало ју је највеће национално признање за књижевност, награда „Сервантес“.

Антрополошки егзистенцијализам, политичко друштвена ангажованост, тема времена, фатум Шпаније, неке су од главних тема којима се на различите начине враћа у својим размишљањима, забележеним у готово тридесет објављених књига. Домет њене мисли, која следи многе постулате Спинозине етике, сада је коначно доступан у првом комплетном издању сабраних дела Марије Самбрано на шпанском језику, чиме се и истраживачима отвара могућност систематског приступа једнoj од свакако највећих фигура шпанске филозофије.

Downloads

Објављено

2023-12-30

Како цитирати

Ђермановић, Т. (2023). Пут поетског сазнања Марије Самбрано. Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 10(10). https://doi.org/10.18485/knjiz.2020.10.10.8

Bрој часописа

Секција

Женска књижевност и култура