(untitled) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Уводни део рада бави се концептом подаништва и повезује имиграциону политику Канаде са дубоко укорењеним етноцентричним и расним дискриминаторним праксама усмереним против људи без држављанства – миграната, имиграната, избеглица и илегалних имиграната. Рад се посебно осврће на природу статуса имигранткиња из Лаоса представљеног у збирци прича Како се изговара нож (2020), ауторке Суванкам Тамавонгсе и саме рођене у кампу за избеглице из Лаоса на Тајланду, а одрасле у Канади. Иако збирку чине појединачни наративи различитих ликова, њих спаја порекло и искуство избеглиштва, односно имиграције. Поред чињенице да је ауторка дошла у Канаду управо у периоду када је примљен највећи број избеглица из југоисточне Азије и да је материјал за ове (не)обичне приче управо била реалност њених земљака и земљакиња, способност ауторке да све приче повеже у целину која говори о родној, расној и етничкој дискриминацији, отуђењу, изолацији, нади и безнађу, културним разликама, слободи и конфликту новог и старог идентитета, између осталог, представља непроцењив допринос имигрантској књижевности. Ова збирка заокружује део неиспричаних прича о женама из Лаоса које се нису препознале у Канади, или са својим канадским идентитетом. Анализа одабраних прича бави се интерсекционалном природом дискриминације над имигранткињама. Последњи део рада коментарише имплицитне дискриминаторне праксе усмерене против имиграната, и посебно имигранткиња.