(untitled) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Циљ овога рада је кроз преглед књижевног стваралаштва Виргиније Wоолф, махом кроз њезине романе, указати на утјецаје и промјене који су увјетовали развој модернистичке и феминистичке свијести код ове списатељице, уједно и најзначајније представнице модернизма. Други дио рада обрађује појам андрогиније, која је кључна у рецепцији умјетности ове књижевнице, те је присутна како у њезиним романима, тако и у есејистици. Заступљеност различитих критичарских ставова који освјетљавају андрогини дух Виргиније Wоолф са различитих аспеката, указују на вишеслојност њезиног умјетничког израза.