„Сви смо ми људи једнаки, а што је неко мало црњи, а неко мало бељи, не мења ствар.“ Сексуална педагогија у Србији на крају 19. и почетку 20. века (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
За сексуалну педагогију с краја 19. и почетка 20. века од пресудног значаја била је идеја о здравој и снажној (српској) нацији. Санкционисање и нормирање сексуалног понашања било је у функцији неговања врлина и начела потребних за формирање пожељног идентитета грађана младе нације. У овом раду описују се и анализирају културални и педагошки дискурси полности и сексуалности, који се најчешће јављају у вези са браком и породицом, те репродуктивним здрављем и хигијеном. Тврди се да су одређени појмови и знања „допутовали“ из западноевропских земаља на територију Србије, где су без промена усвојени. Категорија „расе“ показала се важном за разумевање усвајања идеја са Запада.
Keywords: сексуална педагогија у Србији; „раса“; еугеника; здравље нације; женски часопис Жена