Парадокси хибридности, оријентализма (балканизма) и субалтерности у роману Нове Јелене Димитријевић (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У овом огледу испитује се херменеутички потенцијал постмодерних, постколонијалних појмова хибридност, оријентализам (балканизам) и субалтерност за тумачење романа Нове Јелене Димитријевић. Појмови се после краћег теоријског образложења уводе интерпретацију и показују се као подстицајно резонантни. Тумачење романа води ка закључку да је Јелена Димитријевић поједине аспекте ових феномена препознала и изразила у модернистичкој приповедној прози знатно пре него што су у оквиру постколонијалне теорије концептуализовани.
Keywords: Јелена Димитријевић; хибридност; оријентализам; балканизам; субалтерност