„Жена, домаћица, мајка. Од те три речи зависи цео свет”: анализа часописа Жена (1911-1921) (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
На простору јужне Угарске и Кнежевине Србије категорије попут еманципације жена, „женског питања” и „женских права” разматрају се у другој половини деветнаестог века. Под окриљем национално-ослободилачког покрета еманципација жена се доводи у тесну везу са формирањем српске државе и нације. Овај рад представља покушај да се осветле различити дискурси везани за еманципацију жена, „женско питање” и „женска права” у часопису Жена који је излазио у Новом Саду, између 1911. и 1921. године. Први део рада пружа општији теоријски оквир за анализу женских часописа на српском језику који су објављивани на почетку 20. века. Други део рада посвећен је анализи конкретних примера из часописа Жена.
Keywords: еманципација жена; „релациони” и „индивидуалистички” феминизам; формирање нације; женски часописи