Сећање на рат у модерној украјинској поезији (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У представљеном чланку анализирају се одабрани модерни поетски текстови о руско-украјинском рату 2022–2023. Примећујемо да се таква поезија моментално јавља као својеврсна уметничка рефлексија и фиксација нове ратне стварности. Говоримо о различитим жанровима и темама: рововска лирика и поетско извештавање са фронта, избегличка поезија, прича о преживелом/жртви, филозофска медитација и други жанрови – у традиционалном римовању или слободном стиху. Такву поезију аутори најчешће објављују на друштвеним мрежама, и то не само песници, већ врло често и обични корисници снимају видео снимке са овим текстовима и постављају садржај на Тик-Ток или Јутјуб (понекад такви видео текстови добију хиљаде прегледа и постају „вирални“). Такође је устаљена пракса када поетски текст постане песма, па хит. Украјинска ратна поезија није само текст, већ и медијски садржај, што одређује њену високу популарност и препознатљивост. Са ове тачке гледишта, поетски радови познатих украјинских песника – Викторије Амелине, Ихора Астапенка, Тање Власове, Лесје Хорове, Бориса Гумењука, Свитлане Дидух-Романенко, Галине Крук, Ане Малигон, Оксане Стомине, Наталке Слободјанук, Тетјане Јаровицине – укључени су у анализу.Модерна украјинска ратна поезија условно се може поделити на неколико тематских слојева. Пре свега, реч је о приказу стварног рата као бојног поља између руских окупатора и украјинских бранилаца (фронтовске скице, портрети украјинских бранилаца, помен палима). Такође, значајан корпус поетских текстова је одраз ратне стварности, која је данас свакодневница за цивилне Украјинце (окупиране и деокупиране територије Украјине, ракетнобомбашки терор мирних градова и села, психосоматика рата, када се нико нигде у Украјини не може осећати потпуно безбедно). Гласови украјинских присилних миграната су такође важно поетско сведочанство о трагедији рата. Анализирани текстови, репрезентативни за ратну поезију, чинили су читав слој националног и универзалног архива. Они су у корелацији са колективним памћењем украјинског народа, јачају његове појединачне тренутке, извлаче на површину имена хероја, чине својеврсни поетски споменик свима који су страдали у актуелном рату у Украјини.
Keywords: сећање; спомен обележје; поезија; траума; рат; Украјина