Метафизичко залеђе у збирци Десанке Максимовић Тражим помиловање (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
У раду се тумаче специфичне релације између књиге песама Тражим помиловање и Душановог законика. Показује се како је Законик као историјска и традицијска парадигма постао својеврсна „дијалошка" подлога за лирску дискусију о човеку и смислу његовог постојања. Испитивањем значењске слојевитости дела показује се и да је Законик мање историјски а више онтолошки фиксиран у лирском координатном систему збирке Тражим помиловање.
Keywords: Десанка Максимовић; Тражим помиловање; Душанов законик; етика; милосрђе