Значај британских женских кругова за српско просветитељство (Књиженство, часопис за студије књижевности, рода и културе, 2023)
Овај рад анализира утицај који су британски женски кругови имали на главну личност српског просветитељства − Доситеја Обрадовића. Када је Доситеј стигао у Енглеску 1784. године, случајно му се пружила прилика да се упозна са неким представницима шкотске заједнице у Лондону те са госпођом Ливи и њеном сестром госпођом Тејлор, које су активно учествовале у британском културном животу. Те су га даме саветовале о објављеним књигама, ауторима, и актуелним темама. Такође су му предложиле да преведе приче Елизабет Картер и Ане Летише Барболд, две веома популарне личности британског просветитељства.
Keywords: Доситеј Обрадовић; британски женски кругови; британско просветитељство; шкотско просветитељство