(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Rad preispituje mogućnost primene dekolonijalno-feminističkog čitanja na dve zbirke Asje Bakić, „Mars“ i „Sladostrašće“, s osvrtom na kritičku misao Glorije Ansaldue i Marije Lugones. Analizom pozicije naratorke i glavnih motiva rad sagledava svojstva graničnog mišljenja (border thinking) situiranog u specifičnom iskustvu kao odgovor na nasilje hegemonih struktura. Knjige priča Asje Bakić opiru se žanrovskom određenju. Ovo nije slučajni ishod maštovitog pripovedanja autorke, već namerna subverzija, lični izraz i odraz specifičnih društveno-istorijskih okolnosti. Elementi fantastičnog isprepletani su sa sećanjima na socijalizam uz naznake seksualnosti i na momente pornografskog. Moć i otpor moći, sposobnost delanja, preuzimanje kontrole i uzimanje slobode provlače se kao zajedničke teme priča.