(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2022)
U ovom radu je reč o odnosu Jelene J. Dimitrijević (1862–1945), književnice, feministkinje i svetske putnice, prema Indiji iz doba Gandija i Tagora. Jelena J. Dimitrijević je duboko svesna Gandijevih ideja, ali isto tako i blažih reformističkih ideja pesnika Tagora, što se sve prelama kroz njeno viđenje prilikom posete Indiji 1927. godine. Autorkina antikolonijalna i feministička svest, kao i pogled svetske putnice iz Srbije, daju posebnu perspektivu ovom putopisu. U radu su korišćeni putopisi Jelene J. Dimitrijević, od kojih je prva knjiga objavljena 1940, a potom 2016, dok je druga knjiga, Sedam mora i tri okeana, tek 2020. u celini transkribovana iz rukopisa čuvanog u Narodnoj biblioteci Srbije i objavljena. Korišćene su i pesme, takođe iz rukopisa u ovoj biblioteci. Tekst prikazuje antikolonijalni stav ove autorke i podudarnosti s Gandijevom pacifističkom mišlju i delanjem, kao i njeno razumevanje Tagorovog angažmana, vezu između oslobodilačke borbe u Srbiji i Indiji, te vezu s posledicama kolonijalizma u Egiptu o kojem piše u prvom delu navedenog putopisa. Posebno mesto zauzima pitanje položaja žene.