(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2024)
Klimatske promene su globalno prepoznate kao jedna od najozbiljnijih zdravstvenih pretnji 21. veka. Uticaji sporih, postepenih klimatskih promena i njihovih efekata na mentalno zdravlje pojedinca manifestuju se pojavom ekološke anksioznosti. Ovaj rad istražuje presecanje Ašil Mbembeove (Achille Mbembe) teorije nekropolitike i koncepta ekološke anksioznosti, prikazane u romanu Vreme (Weather) američke književnice Dženi Ofil (Jenny Offill). Kritičkom analizom teksta, otkrivamo kako narativ obuhvata sveprisutan osećaj egzistencijalnog straha i anksioznosti koji proizilazi iz razmišljanja o predstojećoj ekološkoj krizi. Roman funkcioniše kao mikrokosmos za ispitivanje političkih i društvenih mehanizama koji odlučuju ko ima pravo na život, a ko je osuđen da se suoči sa posledicama ekološkog zanemarivanja. Povezujući lično sa političkim, delo Ofil otkriva duboku vezu između individualnih anksioznosti i nekropolitičkih sila savremenog doba. Cilj rada je da pokaže kako roman Vreme Dženi Ofil uspešno oslikava rastuću ekološku anksioznost našeg vremena, izazivajući nas da se suočimo sa karakteristikama sveta u kojem živimo, prožetog nekropolitičkim dinamikama.