(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U putopisu Novi svet ili U Americi godinu dana Jelena J. Dimitrijević u 36 poglavlja opisuje Ameriku 20. veka. Kroz opise gradova, proslava, navika iz svakodnevnog života, ali i poseta univerzitetima, predavanjima i skupovima, prati se glavna oblast interesovanja Jelene Dimitrijević – žene i njihov položaj. Pored ličnih impresija i opisa, Jelena Dimitrijević u putopisu komentariše periodičku građu poput novinskih članaka, pamfleta i reklama i tako pruža uvid u aktuelne društvene teme. Prvi deo rada opisuje socio-ekonomske prilike u kojima žene žive, dok se drugi deo fokusira na antisifražetski pokret, a posebno na antifeministički časopis The Woman Patriot (1918–1932) i njegovu zastupljenost u putopisu Novi svet ili U Americi godinu dana. Završni deo bavi se društvenim problemima o kojima se piše u člancima koji su izlazili u The Woman Patriot.