(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U drugom delu teksta o Katarini Bogdanović (1885–1969) analiziraju se njena dnevnička svedočanstva i druga arhivska građa. Na osnovu tih izvora može se zaključiti da je stalno propitivala postojeće društveno stanje i društvene odnose, zalažući se protiv hijerarhijskog i po inerciji proglašenog autoriteta: patrijarhata, obrazovnih institucija, političkih institucija, institucije crkve i braka. Kritički promišljajući svet oko sebe i svoju ulogu u njemu, Katarina Bogdanović bila je aktivna učesnica kulturnog i društvenog života. Ujedno je kreirala paralelni svet i tako iskoristila misiju i privilegiju filozofa/kinja i književnika/ca da svojim delom anticipiraju ili nagoveste neke društvene pojave i da utiču na obrazovanje mladih i oblikovanje njihovog pogleda na svet, kao i na razvoj političke kulture u svojoj sredini.