(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Uvodni deo rada bavi se konceptom podaništva i povezuje imigracionu politiku Kanade sa duboko ukorenjenim etnocentričnim i rasnim diskriminatornim praksama usmerenim protiv ljudi bez državljanstva – migranata, imigranata, izbeglica i ilegalnih imigranata. Rad se posebno osvrće na prirodu statusa imigrantkinja iz Laosa predstavljenog u zbirci priča Kako se izgovara nož (2020), autorke Suvankam Tamavongse i same rođene u kampu za izbeglice iz Laosa na Tajlandu, a odrasle u Kanadi. Iako zbirku čine pojedinačni narativi različitih likova, njih spaja poreklo i iskustvo izbeglištva, odnosno imigracije. Pored činjenice da je autorka došla u Kanadu upravo u periodu kada je primljen najveći broj izbeglica iz jugoistočne Azije i da je materijal za ove (ne)obične priče upravo bila realnost njenih zemljaka i zemljakinja, sposobnost autorke da sve priče poveže u celinu koja govori o rodnoj, rasnoj i etničkoj diskriminaciji, otuđenju, izolaciji, nadi i beznađu, kulturnim razlikama, slobodi i konfliktu novog i starog identiteta, između ostalog, predstavlja neprocenjiv doprinos imigrantskoj književnosti. Ova zbirka zaokružuje deo neispričanih priča o ženama iz Laosa koje se nisu prepoznale u Kanadi, ili sa svojim kanadskim identitetom. Analiza odabranih priča bavi se intersekcionalnom prirodom diskriminacije nad imigrantkinjama. Poslednji deo rada komentariše implicitne diskriminatorne prakse usmerene protiv imigranata, i posebno imigrantkinja.