(untitled) (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Cilj ovog rada jeste komparativna analiza javnih diskursa koji promovišu određene reproduktivne politike u dva društva sa različitim društveno-političkim ideologijama, španskom i srpskom, u drugoj polovini 20. veka. Osnovna hipoteza jeste ta da su reproduktivne politike značajan element rodnih ideologija u jednom društvu, te stoga imaju važnu ulogu u održavanju ili promeni rodnog poretka u njemu. Javni diskursi koji afirmišu i promovišu reproduktivne politike imaju jasnu rodnu dimenziju, budući da definišu položaj i ulogu žene u određenim društvenim i istorijskim okolnostima. U ovom radu biće upoređeni elementi rodne ideologije u pronatalnoj politici frankističke Španije s jedne, i politici planiranja porodice u SFRJ s druge strane. Kako je predmet ovih politika isključivo ženski reproduktivni status, društvena uloga žena koju one definišu u oba slučaja ograničena je njenim biološkim polom. Stoga analiza rodnih diskursa u društvima koja su dugo počivala na patrijarhalnim društveno-kulturnim osnovama (špansko i srpsko), no koja su se u drugoj polovini 20. veka razvijala po različitim društvenim, političkim i ideološkim obrascima, može pružiti bolji uvid u međusobne odnose rodnih i političkih ideologija.