Transformacija kao put ka „Drugom“ u ranijim romanima Elif Šafak (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Smatrajući da je jedini zadatak književnosti da ruši granice našeg sveta spoznaje, Elif Šafak, jedna od najuspešnijih turskih postmodernističkih spisateljica današnjice, u svojim romanima bavi se kritičkim promatranjem i preispitivanjem istorije, tradicije i identiteta, odnosno društva u kojem vladaju stereotipi o manjinskim grupama koje su određene terminom „Drugi“. U njenih šest romana (Pinhan, Ogledala grada,Mahrem, Crno mleko, Istanbulsko kopile i Ljubav), koji su obuhvaćeni ovim radom, autorka se dotiče važnih tema krize identiteta, binarnih opozicija i društvenog determinizma koji otežava mogućnost transformacije, ali uvodeći i prepoznajući ljubav kao univerzalnu kategoriju i pokretačku silu koja vodi preobražaju, ličnom i kolektivnom, kao i empatiji i prihvatanju svih vrsta „Drugosti“, kao skupa osobina koji pripada „Drugima“.
Keywords: postmodernizam; turska književnost; identitet; Drugost; transformacija