Emancipacija žena i pravo na abortus u SSSR-u na primeru drame Budale s periferije Andreja Platonova (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj rad razmatra odnos socijalne politike SSSR-a prema „novoj sovjetskoj ženi“, naizgled uključenoj u sve sfere društvenog života, s posebnim osvrtom na pravo slobodnog izbora veštačkog prekida trudnoće, na primeru drame Andreja Platonova Budale s periferije. Pozivajući se na različite dekrete i zakone, donesene 1920-ih i 1930-ih godina, Platonov nastoji da kroz lik Marje Bašmakove prikaže posledice „rešavanja“ ženskog pitanja, rušeći sovjetski mit o emancipaciji žena i promeni njihovog društvenog statusa. Članak pokazuje da sovjetska žena ne samo da nije bila oslobođena tradicionalnih vrednosti, već je bila dodatno ugrožena, prikriveno obespravljena i uslovljena odlukama vlasti, koje su dovele ideju komunističke ideologije o rodnoj ravnopravnosti do svoje suprotnosti. Drama predstavlja svojevrsnu kritiku sovjetske ideologije, čije su pogrešno tumačenje i neadekvatna primena omogućili još veću degradaciju položaja žene u društvu, čineći je kolateralnom štetom jednog totalitarnog režima.
Keywords: abortus; socijalna politika SSSR-a; emancipacija žena; komisija OHMATMLAD-a