Feministički, društveni i krivičnopravni idearijum Konsepsjon Arenal: prilog tekstualnoj analizi (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U članku se analizira književna zaostavština Konsepsjon Arenal, jedne od prvih feministkinja u Španiji. Delujući u raznim oblastima, ova aktivistkinja i reformatorka dala je nemerljiv doprinos u borbi za slobodno i pravedno društvo druge polovine 19. veka. Prvi deo rada pruža uvid u njena postignuća na polju humanitarnog, krivičnog i međunarodnog prava, te reforme kaznenog sistema, dok se u drugom kritički sagledava autorkino angažovanje u rešavanju društvenih pitanja epohe, borbi za ljudska, naročito radnička i ženska prava. Posebna pažnja posvećena je delovanju Konsepsjon Arenal na planu emancipacije žena u Španiji koja pre svega podrazumeva pravo na obrazovanje i zaposlenje. Na izabranom književnom korpusu, koji čine njene najznačajnije feminističke studije – Žena budućnosti i Školovanje žena – kroz deskriptivni osvrt na sadržinu tekstova analiziraju se najvažniji postulati ranog feminizma u Španiji i preispituje važnost književne misli španske autorke u aktuelnom trenutku, te uticaj na buduće generacije španskih feministkinja.
Keywords: Konsepsjon Arenal; rani feminizam u Španiji; ljudska prava; pravo žena na obrazovanje; radna prava žena