Ženska istorija u kolektivnim biografijama znamenitih žena: obnova žanra ženskog portreta (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj rad se bavi jednim relativno savremenim trendom. Reč je o knjigama o izuzetnim ženama, nastalim u polju dečje literature. Za rad su važna dva konteksta: prvi kontekst čine kolektivne biografije znamenitih žena, te tradicija takvih biografija koja ima korene još u antici, dok je drugi kontekst određen žanrom ženskog portreta. Oslanjajući se na teorijske radove o oba žanra, u ovom radu se analizira na koji način najnovije knjige o izuzetnim ženama učestvuju u pisanju ženske istorije, kao i u konstrukciji ženskog identiteta. Pored toga, cilj analize jeste da ukaže na kompleksnost naizgled jednostavno koncipiranih knjiga, kroz isticanje različitih narativnih postupaka i vizuelnih potencijala korišćenih u izgradnji identiteta.
Keywords: kolektivne biografije; ženska istorija; ženski portret; women worthies; znamenite žene