„Pored bunara nećeš ožedneti, pored sestre nećeš očajavati“: Žensko pismo i sestrinstva u Kini (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Tema ovog rada jeste pismo koje je nastalo na jugu Kine i koje je korišćeno isključivo među ženama – njušu (女书). Pored toga što ćemo ispitati nastanak i razvoj jednog ženskog pisma u strogo patrijarhalnom društvu kakvo je konfucijansko, pokušaćemo da ukažemo na potencijalne razloge zbog kojih se pismo razvilo baš u ovom delu Kine, ali i na razloge koji su onemogućili njegovu dalju rasprostranjenost. Potom ćemo dati kraću analizu pisma iz lingvističkog ugla i uporediti ga sa standardnim kineskim pismom (hanci, 汉字), po uzoru na koje je, smatra se, nastalo. Konačno, da bismo razumeli njušu, predstavićemo i život žena u ovom delu Kine, kako bismo pokazali u kolikoj meri su običaji i veze koje su žene gradile među sobom (tzv. sestrinstva) pomogli ženama da preko njušu izraze svoje glasove i pruže podršku jedna drugoj u patrijarhalnoj zajednici koja se oglušivala o glasove žena. U tom kontekstu, analiziraćemo neke od tekstova napisanih na njušu, te videti daju li ti tekstovi neka drugačija, ženska tumačenja kineskih društvenih vrednosti.
Keywords: kineska kultura; nüshu; nüge; konfucijanstvo; sestrinstva