Žensko telo i seksualnost u romanu Kafe Nostalgija Soe Valdes (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Savremena kubanska spisateljica Soe Valdes prepoznatljiva je kao autorka koja kroz svoje književno delo pruža otpor kastrizmu, pri čemu se kao jedna od glavnih karakteristika njene proze prepoznaje usmerenost na ženske likove, na eros i  telesnost. U ovom radu se, stoga, istražuje tematizacija ženske telesnosti i seksualnosti u romanu Kafe Nostalgija (Café Nostalgia) najpre kroz analizu ljubavnih i seksualnih iskustava protagonistkinje Marsele, Kubanke u Parizu, koja je ujedno i naratorka. Prilikom njenog preispitivanja sopstvenog identiteta i pripovedanja o mladosti na Kubi, kao važne za analizu izdvajaju se epizode u znaku traume, nasilja, abortusa i seksualnih transgresija, kao i finalna scena erotskog kanibalizma koja predstavlja Marselino konačno prevladavanje traume i oslobođenje. S uporištem u erotološkim promišljanjima, ponajpre idejama Žorža Bataja, istražuju se erotografski elementi u narativu i tumači se odnos između erosa i transgresije. Cilj rada jeste da osvetli značaj ovako profilisane ženske književnosti, da ponudi analizu erotografskih elemenata, kao i da seksualno telo sagleda kao političko telo, koje ima sposobnost da podriva falocentrični režim.
Keywords: seksualnost; transgresija; Soe Valdes; hispanoamerička književnost; kubanska književnost