„S oproštenjem moja žena.“ Stvaralaštvo žena na Vukovom saboru (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
U ovom radu bavim se prisustvom umetnica, naučnica i političarki na kulturnoj manifestaciji Vukov sabor koja se od 1933. godine svakog septembra održava u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića. Primetno je da je na ovoj kulturnoj manifestaciji retko reč o stvaralaštvu žena. Biti u ulozi govornika, kasnije besednika, oduvek je smatrano centralnim događajem ove, na patrijarhalnim osnovama utemeljene, manifestacije. Za 90 godina trajanja Vukovog sabora svega su četiri žene bile u toj ulozi na završnoj svečanosti. U radu pratim i položaj žena u širem društvenom kontekstu u periodu trajanja ove manifestacije i to u vreme Kraljevine Jugoslavije, Jugoslavije posle Drugog svetskog rata i u Srbiji u doba tranzicije.
Keywords: Vukov sabor; žene; rodna ravnopravnost; patrijarhat; retradicionalizacija