Značaj britanskih ženskih krugova za srpsko prosvetiteljstvo (Knjiženstvo, časopis za studije književnosti, roda i kulture, 2023)
Ovaj rad analizira uticaj koji su britanski ženski krugovi imali na glavnu ličnost srpskog prosvetiteljstva − Dositeja Obradovića. Kada je Dositej stigao u Englesku 1784. godine, slučajno mu se pružila prilika da se upozna sa nekim predstavnicima škotske zajednice u Londonu te sa gospođom Livi i njenom sestrom gospođom Tejlor, koje su aktivno učestvovale u britanskom kulturnom životu. Te su ga dame savetovale o objavljenim knjigama, autorima, i aktuelnim temama. Takođe su mu predložile da prevede priče Elizabet Karter i Ane Letiše Barbold, dve veoma popularne ličnosti britanskog prosvetiteljstva.
Keywords: Dositej Obradović; britanski ženski krugovi; britansko prosvetiteljstvo; škotsko prosvetiteljstvo